Start van de Urban Vineyard Almere als collectief

Start van de Urban Vineyard Almere als collectief

Onze eerste actie met het benaderen van belangstellenden om deel te nemen aan het collectief Urban Vineyard Almere heeft 35 aanmeldingen opgeleverd en er zijn 6 personen die in november een bestelling voor druivenstokken hebben opgegeven. Zij starten met hun wijngaard in het voorjaar van 2021. Daarnaast hebben meerdere mensen aangegeven dat zij graag in het voorjaar 2022 van start willen gaan met het aanplanten van hun wijngaard.

We gaan nu de stap maken naar een gezamenlijke Urban Vineyard Almere. De Urban Vineyard Almere wordt een community met een gemeenschappelijke belangstelling en inzet (gedeelde praktijk) en vele kleinschalige en lokale wijngaardjes. Met name Oosterwold vormt een logische eerste stap en levert ook de eerste deelnemers aan de Urban Vineyard Community. In deze nieuwsbrief informeren wij jullie over onze mogelijkheden voor belangstellenden, startende wijngaardeniers en aan wijngaardeniers die al een wijngaard aan het opkweken zijn.

De community is bij aanvang gericht op het aanplanten van een wijngaard, het telen van druivenstokken en het op termijn gezamenlijk produceren van Almeerse wijn voor de wijngaardeniers zelf en voor de Almeerse bewoners en bezoekers. Daarnaast gaan we met Almeerse partijen kijken naar een afzetgebied van de ‘restproducten’ na de bladpluk (voorjaar), trosverwijdering (zomer) en houtsnoei (najaar) en na het verwijningsproces (schillen en pitten). We denken daarbij aan het maken van verjus, druivenpitolie, natuurleer gemaakt van de persresten en takkenbossen voor het aanmaken van haardvuur en BBQ.