Urban Vineyard Almere – Van droom naar realiteit
Heb je ooit gedroomd van een eigen wijngaard? Met daarbij een mooi chateau ergens in zuid Frankrijk? Velen van ons zagen dat als een ideaal toekomstbeeld. Maar tegenwoordig hoef je voor deze droom niet meer naar Frankrijk te gaan. Wijnproductie van eigen druiven kan sinds de jaren ’90 ook in Nederland en leven in je eigen ‘chateau’ kan in Oosterwold. Omdat de Almeerse percelen op zich vrij klein zijn is het voor de Almeerse wijnboer wellicht niet haalbaar om conform alle regelgeving ook een ‘wijnproducent’ te worden. Maar als we meerdere initiatieven aan elkaar koppelen kunnen wel dit gezamenlijk doen en vanuit dat collectief samen een Almeerse wijn maken. Onder de noemer Urban Vineyard Almere is dit initiatief inmiddels van start gegaan.
Community
De Urban Vineyard Almere is als idee voortgekomen uit de Stadswijngaard Hof van Almere. Het Hof van Almere is een wijngaard aan de rand van Almere, nabij het stadslandgoed De Kemphaan. De wijngaard bestaat sinds mei 2010. Op deze wijngaard staan 1500 druivenstokken met een opbrengst van ongeveer 2000 flessen wijn. De wijngaard heeft een hecht netwerk van liefhebbers van de wijngaard, van pachters, betrokken vrienden en plukkers bij de oogst. Een vaste groep vrijwilligers helpt gedurende het seizoen bij de werkzaamheden en bij evenementen. Gedurende de afgelopen tien jaar heeft zich rond de Stadswijngaard Hof van Almere een royale community gevormd.
Wijngaardenier
Steeds meer bewoners van Oosterwold tonen belangstelling voor het wijngaardenierschap en de druiventeelt op het eigen perceel. Om dat met elkaar mogelijk te maken start de Urban Vineyard Almere een duurzame samenwerking op in de vorm van een community gericht op het realiseren van deze droom. En dat is om als wijngaardenier in een collectief met de eigen druiventeelt een heerlijke wijn te produceren voor eigen gebruik, voor de Almeerse bewoners en voor de bezoekers van Almere. En wil je het genieten van jouw wijngaardje combineren met zorg en/of recreatie? Ook daarover starten we op met initiatieven en kunnen we samenwerkend en samen organiserend optrekken.
Verwijnen
Als de druiventeelt en het verwijnen in een breder verband gaat lopen wordt het ook interessanter om te kijken wat wij gezamenlijk met de ‘restproducten’ kunnen gaan doen. Daarbij kan je denken aan de verwerking van de schillen en pitten na het verwijningsproces, de wijnbladeren na de bladpluk in het voorjaar, de verwerking van de overtallige groene druiventrosjes en de verwerking van de uitlopers na de houtsnoei in het najaar. Te denken valt aan het maken van verjus, druivenpitolie, natuurleer gemaakt van de persresten en takkenbossen voor de BBQ.
Samen optrekken
Je bent van harte welkom om deel te nemen aan de Urban Vineyard Almere als je woont op Oosterwold, droomt van druivenstokken op eigen grond en samen wilt optrekken in het maken van wijn uit eigen oogst. Het is tevens de intentie dat we samen gaan optrekken in de keten van druiventeelt, wijnproductie en het vermarkten van de wijnopbrengst en het verwerken van restproducten.
Mail of bel ons
Het seizoen start begin maart en begin mei wordt het wijnseizoen echt intensief. Wij nodigen alle belangstellenden uit om met elkaar het gesprek te starten over het inrichten van samenwerkingen, over de start, de groei, de snoei en de gewasbescherming en wat nog meer nodig is een mooie wijn te maken. Heb je voor dit alles belangstelling stuur ons dan een mail of bel ons.