SAMEN LEREN

Bij het starten van een wijngaard moet je nogal wat zaken overwegen. Het begint natuurlijk met wat je wilt met je wijngaard, wat je mogelijkheden zijn en welke faciliteiten je hebt. We leiden je via een cursus door de belangrijkste onderdelen van het startproces.

Daarna is het een kwestie van door blijven leren en ontwikkelen. En dat kan op verschillende manieren. Je kan terecht bij je mede wijngaardeniers van de Urban Vineyard Almere, bij diverse verenigingen, kenniscentra en collega’s in Nederland en daarbuiten. Ook kunnen we veel leren van andere kennisdomeinen. Om dit te ontsluiten faciliteren we dit kennisdelen door bijeenkomsten, workshops en advies-en begeleidingstrajecten.

We zetten vast wat opties zoals die er nu zijn voor je klaar:

Cursus wijnbouw Urban Vineyard Almere: Op hoofdlijnen komen de volgende onderwerpen aan de orde: Voorbereiding en start van een wijngaard; Bewerking bodem en keuze druivensoorten; Keuze en behandeling van teelt- en snoeisystemen; Benodigde materialen en machines in de wijngaard; Biologische gewasbescherming; Werkzaamheden gedurende het jaar; De oogst; Introductie op het wijn-maken; Wetgeving bij een commerciële wijngaard. De programmering wordt zoveel mogelijk afgestemd op de werkzaamheden van het seizoen zodat we de theorie ook in de praktijk kunnen zien en oefenen. Natuurlijk bespreken we ook hoe we elkaars ideeën, materialen en mogelijkheden kunnen benutten. Voor verdere informatie klik dan hier.

Community2Learn Urban Vineyard: In dit Kennisplatform staat de kennis die we met elkaar uitwisselen. Door op elkaar te reageren ontwikkelen we zo onze kennis en delen die ook met starters. Lees hier meer over de Community2Learn.

Begeleiding en advies traject eigen wijngaard: Bij de cursus hoort een begeleidingstraject met twee bezoeken bij jou op locatie. We  adviseren je bij de inrichting van je wijngaard maar bijvoorbeeld  ook bij de snoei van de jonge aanplant. Na dit eerste jaar kan je ook op maat een begeleiding en adviestraject aanvragen. Je kan natuurlijk ook los van de cursus diverse vormen van begeleiding afspreken, zie verder hier